SSL Nedir? Nasıl Kurulur?

yazan kişi NestaCloud

SSL Nedir? Nasıl Kurulur? SSL, şimdilerde internet ortamında sürekli karşılaşılan ve özellikle yeni bir platform kuracak kişiler tarafından sıklıkla sorulan konuların başında yer almaktadır. SSL açılımı, ‘’Secure Socket Layer‘’ olarak bilinmektedir. Türkçeye de ‘’Güvenli Giriş Katmanı’’ olarak çevrilmektedir.  SSL için yapılabilecek en net açıklama, network üzerinden sağlanan bilginin bütünlüğünü ve gizliliğini koruyan, sunucu ilke kullanıcı arasında şifrelenmiş işlemleri yapılmasına imkân veren Netscape tarafından geliştirilmiş bir güvenlik protokolüdür denilmektedir.

SSL, şu an küresel anlamda oldukça yaygın şekilde web sunucuları ve tarayıcıları tarafından desteklenmekte olan bir protokoldür. Bu sayede internet kullanıcıları, milyonlarca web sitesi için güvenli giriş ve çalışma sistemlerini de elde etmiş olurlar.

SSL Nasıl Çalışmaktadır?

SSL sertifikası, temel çalışma mantığında Public Key/Private Key olmak üzere iki farklı anahtarın kullanımına bağlı bir kodlama yöntemine dayalı olarak işleme alınmaktadır. Bu anahtarlar, dijital ortamda kodlanmış yazılımlar olarak da bilinmektedir. Bu anahtarlar oluşturulduktan sonra Private Key sunucu bünyesinde kalırken Public Key bağlantı kurulmak isteyen kişilere gönderilmektedir.

Dışarıdan platformla veya sizinle direkt olarak temas etmek isteyen kişiler, Public Key’i tercih ederek mesajı güvenilir bir biçimde aktarabilmektedirler. Bu noktada Private Key sayesinde size gelen mesaj tamamen şifreli olarak ve ilgili şifrenin çözülebilmesi için sadece sizde bulu Private Key gerekli olacaktır.

SSL Sertifikası SEO Çalışmalarına Nasıl Bir Etki Yaratmaktadır?

İnternetin gelişmesi, birçok faydayı beraberinde getiriyorken ayrıca güvenlik sorunlarını da ortaya çıkarabilmektedir. Kullanıcı ve platform güvenliğini tam anlamıyla yerine getirebilmek için SSL sertifikasının her sitede yer alması mutlaka çok önemlidir. Ayrıca SLL sertifikasının Google’da üst sıralarda yer almanıza yardımcı olacak SEO kriterlerinden biri olduğu da bilinmektedir.

Yapılan optimizasyon çalışmaları sırasında SLL sertifikasının mutlaka alınması ve Google’a platformunuzun oldukça kaliteli olduğunu kanıtlamanız gerekmektedir. Bu sayede SEO kriterlerinden biri uygulayarak SSL  sertifikası ile platformunuzu üst sıralara yükseltebilirsiniz. Fakat yine de SSL sertifikasının SEO çalışmaları için tek başına yeterli olmayacağını belirtmekte yarar var.

SSL Sertifikası Nasıl Alınabilmektedir?

Günümüzde birçok internet sitesi sahibi, SSL sertifikasının ne olduğunun ve SEO’ya etkilerinin yanı sıra nasıl alındığını da merakla sormaya devam etmektedirler. Bunun için birkaç adımın takip edilmesi yeterli olacaktır.

  1. Private Key Oluşturarak Başlıyoruz

SLL sertifikası alabilmek adına öncelikle CSR kodunun oluşturulması şarttır. Bunun için de özel anahtar kodunun üretilmesi gerekmektedir. CSR kodu oluşturabilmek için şu şekilde adım atmamız gerekiyor;

  • Hosting şirketinde yer alan CPanel sayfasından ‘’SSL’/TLS’’ bölümüne giriyoruz.
  • Özel anahtarlar bölümündeki ‘’Yeni Bir Özel Anahtar Oluştur’’ sekmesine tıklıyoruz.
  • Açıklama bölümünü boş bırakarak anahtar boyutu için ‘’2.048 bit’’ seçeneğini seçiyoruz.
  • Ardından ‘’Oluştur’’ butonuna tıklayarak karşımıza gelen sayfadan ‘’Kodlanmış Özel Anahtar’’ bölümünü kaydediyoruz.
  • Sertifika İmza İsteği Oluşturma

Özel anahtarı kaydettikten sonra aynı panel üzerinden sertifika imza isteği kısaca CSR kodu oluşturma gerekiyor. İlgili kod hem sertifikanın yer aldığı sunucu da hem de web sitesinde tanımlanmaktadır. Bunun için şu adımları ele alıyoruz;

  • Hosting sayfasının Cpanel bölümünde yer alan ‘’SSL/TLS’’ kısmına giriş sağlıyoruz.
  • Ardından ‘’Sertifika İmza İstekleri (CSR)’’ sekmesine tıklıyoruz.
  • Daha önceden hazırladığımız Private Key karşımıza geldiğinde onu seçiyoruz.
  • Etki alanı kısmını web sitesinin bilgileriyle eksiksiz ve doğru bir şekilde dolduruyoruz.
  • Şehir, ülke ve telefon numarası gibi gerekli bilgilerin tümünü giriyoruz.
  • Şirket kısmına da web sitesinin adresini ekliyoruz.
  • E-posta bölümünde sizinle iletişime geçilmesini istediğiniz mail adresini yazıyoruz.
  • Son olarak ‘’Oluştur’’ butonuna tıkladıktan sonra karşınıza gelen sayfada yer alan ‘’Kodlanmış Sertifika İmza İsteği’’ kısmını kopyalıyoruz.
  • Kopyaladığımız kısmı hosting firmamızın destek birimine ileterek CRT anahtarını talep ediyoruz.
  • CRT Anahtarını Yükleyerek SSL Alma

Hosting firması tarafından dönüş aldığınız ve SLL kurulumu için gerekli olan CRT anahtarını aldıktan sonra;

  • Hosting şirketinizin sitesinde yer alan ‘’SLL/TLS’’ kısmına tekrar giriş sağlıyoruz.
  • ‘’Sertifikalar (CRT) sekmesine tıklıyoruz.
  • Hosting destek birimi tarafından aldığınız CRT anahtarını metin kutusuna yapıştırıyoruz.
  • Son olarak ‘’Sertifikayı Kaydet’’ butonuna tıklayarak sitenizin ve ziyaretçilerinizin güvenliğini tam olarak sağlayabilirsiniz.
Ssl Nedir Nasil Kurulur Ssl Nedir? Nasıl Kurulur?
Ssl Nedir? Nasıl Kurulur?

Related Posts