DNS Nedir?

yazan kişi NestaCloud

DNS Nedir, Ne İşe Yarar? Nasıl Değiştirilir?

DNS interneti bölmeye, bölünen kısımları adlandırmaya ve bu bölümler içinde iletişim kurulmasına imkan tanıyan hiyerarşik bir adlandırma sistemidir. İnternet ağını oluşturmakta olan birimler yalnızca kendine özel bir IP adresine sahip olurlar. Sahip olunan IP adresleri kolay hatırlanması açısından adlandırılmış biçimde kullanılır. DNS sunucuları web adreslerinin IP karşılığını kayıt altında tutmak zorundadır. İnternetteki katılımcı kuruluşların her birine atanmış olan adlar farklı bilgiler ile ilişkilendirilmiştir. İnternet sitelerine atanmış olan adların amacı sitenin akılda kalması ve kolay hatırlanması içindir.

DNS Ne İşe Yarar?

DNS çözümleyici ve sunucu ismine sahip olan iki faktör arasında işlem yapar. Sunucular bu noktada IP adreslerinin bilgilerini korumak görevini üstlenmektedir. Buna karşılık çözümleyiciler ise DNS isterler. DNS veri tabanına kayıtlar manuel bir şekilde girilmektedir. Kayıtlar önce ülkelere göre daha sonra ise farklı alt bölümlere ayrılır. Türkiye için ‘’tr’’ kullanılır. Bu kısım her ülkede farklı olmaktadır.

Son olarak top level domainlere ayrılan adlar, com, gov, edu, vs. şeklinde sınıflandırılır. Ticari işletmeler ‘’com’’ uzantısını kullanırken ülkeler ‘’gov’’ eğitim kurumları ise ‘’edu’’ uzantısını kullanır. Bu kapsamda adlandırmalar belli kuruluşlara göre yapılmaktadır. Kısaca her isteyen kuruluş DNS adresini istediği şekilde uzantı ile adlandıramaz.

Dns Nedir Dns Nedir?

DNS Nasıl Değiştirilir?

Kullanıcılar bazı zamanlarda mevcut DNS ayarları ile istedikleri internet sitesine ulaşamayabilirler. Bu gibi durumlarda DNS ayarlarının değiştirilmesi söz konusu olabilir. DNS ayarları değiştirilmek istendiğinde DNS kayıtlarından bu işlem kolayca yapılabilmektedir. Ancak kullanılan işletim sistemine göre bazı farklılıklar olabilir. DNS değiştirmenin başka bir sebebi de güvenli internet ve hız sorunlarıdır. Mevcut ayarların yavaş olduğunun düşünülmesi ya da güvenlik endişesi taşınması DNS ayarlarının değiştirilmesi sonucu ortadan kaldırılabilir.

İnternet sitelerinin ve bu sitelerde yer alan içeriklerin BTK tarafından engellenmesi de DNS ayarı değiştirmek için kullanılan sebepler arasında yer almaktadır. Her işletim sisteminde değişik yollar izlenerek değiştirilse de DNS değiştirmek yalnızca birkaç saniye gibi kısa bir süre zarfından yapılabilecek bir işlemdir.

Related Posts