Alan Adı (Domain) Seçimi Nasıl Yapılır?

yazan kişi NestaCloud

Alan Adı (Domain) Seçimi Nasıl Yapılır? Domain yani sitenizin alan adını tercih etmek, kulağa oldukça basit bir işlem gibi geliyor olsa da gerçekte bu kadar kolay bir durum değildir. Bir web sitesi için en uygun alan adını seçebilmek hem prestij hem de platformun devamlılığı açısından dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar arasında gösterilmektedir.

Bir platform için domain kaydetmeye kalktığınızda karşınıza sonsuz sayıda farklı seçenek çıkacaktır. Hatta domain uzantılarının da çok farklı şekillerde ele alınması, uygun bir alan adı seçimini çok daha zor hale getirecektir. Bu noktada sizler için projenize en uygun alan adını seçebilmeniz için dikkat etmeniz gereken en önemli noktaları derledik.

Alan Adınız ve Markanız Mutlaka Uyumlu Olmalıdır!

Alan adınızı seçerken marka uyumunuza mutlaka dikkat etmeniz gerekiyor. Bu noktada marka bilgileriniz ve domain kaydınız birbirleriyle tamamen uyumlu olursa müşteri kitlenizin size ulaşması ve sizi ziyaret etmesi çok daha kolay olacaktır. Bu sayede Google kapsamında çok daha yüksek noktalara çıkabilirsiniz.

Ayrıca web siteniz için uygun bir domain kaydı oluşturmak, markanızın ve platformunuzun akılda kalıcılığını arttırarak müşterilerinizin sizi asla unutmamalarını ve sitenize kolayca erişim sağlayabilmelerini mümkün kılacaktır. Bu nedenle domain adınızı seçerken sahip olduğunuz markayı çok iyi tanıdığınızdan emin olmakta yarar var.

Alan Adınız Mutlaka Kolay Okunabilir Bir Halde Olmalıdır!

Alan adınızın markanızla uyumunun yanı sıra herkes tarafından akılda tutulabilecek ve kolay okunabilecek şekilde oluşturulması da hayati önem taşımaktadır. Aksi halde kullanıcılar platformunuzun adını akıllarında tutamayacaklar ve sizde internetin tozlu raflarına gömülüp gideceksiniz.

Örneğin siteniz için bir alan adı kaydederken, işaret ve sayı tercih etmekten mutlaka kaçınmanız gerekiyor. Domain adınız ne kadar sadece ve kolay okunabilir olursa ziyaretçi potansiyeliniz de o kadar artmaktadır. Ayrıca tire (-) ve yıldız (*) gibi işaretlerin domain içerisinde tercih edilmelerinin sitede kalitesiz bir görünüme neden olacaklarını da belirtmekte yarar var.

Kullandığınız Alan Adının Farklı Sitelerde Benzer veya Aynı Olmamasına Dikkat edin!

Domain seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de tercih edilen adın başka sitelerde yer alıyor olması ve tamamen özgün olmasıdır. Çünkü birçok sitenin benzer domain adını kullanmasıyla yeni açılan platformların görünür olarak tanınması da mümkün olmayacaktır.

Bu noktada en önem dikkat edilmesi gereken en temel özellik, markanızı en özel şekilde tanıtacak bir domain adını satın almaktır. Bu sayede kullanıcı sayınızı her geçen gün artırırken kurumsallaşma anlamında emin adımlar atabilirsiniz.

Alan Adını Alırken Çok Fazla Anahtar Kelime Geçirmemeye Özen Gösterin!

SEO uzmanları tarafından yapılan açıklamalarda alınan domainlerin içerisinde çok fazla anahtar kelimenin geçmesinin hiçbir zaman iyi olmadığı açıklanmaktadır. Özellikle anahtar kelimeye boğulmuş alan adları, platformu kalitesiz göstermenin yanı sıra Google gözünde sahtekar siteler arasında yer almasına neden olacaktır.

Domain adında anahtar kelimenin geçiyor olmasından öte hafızada kalması ve kolay okunabilmesi çok daha önemlidir. Bu sayede sitenizi ziyaret eden kişiler, bir sonraki araştırmalarında platformu oldukça kolay bir şekilde bularak trafiğinizin bir hayli yükselmesini de sağlayacaklardır.

Alan Adı Seçerken Üst Seviye Uzantıların Tercih Edilmesi Gerektir!

Alan adı kaydederken uzantı seçimi de site sahipleri tarafından sıklıkla sorulan konuların başında yer almaktadır. Bu noktada platform sahipleri tarafından alınan en üst seviye alan adı uzantılarının sırasıyla ‘’.com, .net ve .org’’ olduğu bilinmektedir. Elbette ki üst seviye uzantılar bunlarla sınırlı olmasa da küresel anlamda domainle için en çok tercih edilen uzantılar bunlardır.

Eğer global bir pazarda işlem yapmak istiyorsanız en ideal alan adı uzantısının ‘’.com’’ olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Fakat bir organizasyon veya derken kurma planınız varsa ‘’.org’’ uzantısını da tercih edebilirsiniz. Bu kendiniz için en uygun uzantıyı seçerek sitenizi en üst noktalara kolayca çıkartabilirsiniz.

Alan Adi Domain Secimi Nasil Yapilir Alan Adı (Domain) Seçimi Nasıl Yapılır?
Alan Adı (Domain) Seçimi Nasıl Yapılır?

Related Posts