Siber Güvenlik Haberleri

yazan kişi NestaCloud

Bilgisayarların, sunucuların, elektronik sistemlerin ve mobil cihazların kötü amaçlı yazılımlardan korunması durumuna siber güvenlik denilmektedir. Elektronik bilgi güvenliği ya da bilgi teknolojisi güvenliği olarak da bilinen siber güvenlik çok sayıda ortak kategoriye ayrılabilir özelliktedir.

Küresel anlamda siber tehditlerin sayısı her yıl artmaktadır. 2019 yılında yayınlanan raporlara göre 8 milyar kaydın siber güvenlik tehdidine maruz kaldığı ortaya çıktı. Bu rakam bir önceki yıla nazaran %112 oranında artış göstermiş bir rakamdır. Kamu kurumları, perakendeciler ve sağlık kurumları siber suçlara en fazla maruz kalan sektörler olarak dikkat çekiyor.

Siber güvenlik haberleri özellikle son dönemde sık dile getirilen haberler olmaya başladı. Dünyada her geçen gün siber tehdidin boyutlarının artması küresel anlamda da çözümler üretilmesine zemin hazırlıyor. Devletler de bu kapsamda artış gösteren siber saldırılara karşı farklı kuruluşların siber güvenlik uygulamaları yürütmelerine destek vererek bu konuda önlem almaya başladılar.

Şirketler ya da kurumlar penceresinden bakıldığında siber güvenlik kavramı karşımıza bilgi güvenliği olarak çıkıyor. Kurumlar, en başta verilere sahip olduklarından bu verilerin güvenliğini sağlamak için çaba gösterirler. Sahip oldukları bilgileri derleyen ve işleyen kurumlar zaman zaman bunları kiralar ya da satarlar. Bu anlamda kurumlar için kritik bir öneme sahip olan bilgi güvenliği global anlamda bir standart oluşturulmasına sebep olmuştur.

Siber Guvenlik Haberleri Siber Güvenlik Haberleri
Siber Güvenlik Haberleri

Siber güvenlik haberleri kapsamında zaman zaman bazı kurumların verilerinin sızdırıldığı ya da ele geçirildiği haberleri medyayı meşgul ediyor. Kurumlar bilgi güvenliğini sağlayarak sahşp oldukları en önemli verileri korumakla yükümlü durumda iken bu tür haberlerin çıkması siber güvenliğin ne kadar önemli olduğuna bir kez daha vurgu yapmaktadır. Güvenliği tam olarak sağlanamamış veriler kötü niyetli hackerlar ya da saldırganlar tarafından izinsiz erişilerek maddi ve manevi kayıpların yaşanmasına yol açabilir.

Devletler açısından siber güvenliğin değerlendirildiğinde ise kamu kurumlarının akla ilk gelmesi muhtemeldir. Enerji ve finans gibi önemli altyapı sistemlerine sızan kötü niyetli kişiler bu altyapıları korumasız hale getirerek kullanılamaz duruma çevirebilirler. Siber güvenlik günümüzde tüm yönleri çok önemli bir olgudur. 

Related Posts