Web Site Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?

yazan kişi NestaCloud

Web Site Analizi Nedir? Nasıl Yapılır? Web site analizi web sitenizin yükleme hızını, durumunu, SEO performansını, DA/PA değerlerini, kullanıcı deneyimi analizini görebileceğiniz bir analiz sistemidir. İnternet siteleri için son derece önemli olan bu konu sitenin mevcut durumunu, rakiplerine nazaran pozisyonunu ve iyileştirilebilecek seçeneklerinin elden geçirilmesini sağlamaktadır.

Peki Web Site Analizi Nasıl Yapılır?

Web Site analizini 3 ayrı başlık altında inceleyeceğiz. SEO, yükleme hızı ve kullanıcı deneyimi. Her bir etken kendi içinde farklı dinamikleri olan etkendir ve her birinini analizi ayrı ayrı yapılarak farklı göstergelerin elde edilmesine olanak sağlar.  İlk olarak Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)’dan başlayalım.

SEO Analizi – Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)

SEO web sitesi için en önemli taşlardan biridir. Sitenizde organik trafiği doğrudan etkileyen ve sitenizi üst sıralara taşımaya yardımcı olan bir eklentidir. Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) ile beraber siteniz ilk sayfalar da gözükebilir.

İyi SEO uygulamaları, Arama Motoru algoritmalarını web sitenizin alakalı olduğuna ve web sitenizdeki şeyi arayan kişilere gösterilmesi gerektiğine ikna eder ve karşılarına çıkartmaya çalışır. Bu, web sitenize düzenli bir aktiflik ve ücretsiz bir trafik anlamına gelir ve elde ettiğiniz gelirleri arttırır.

SEO konusunda bahsetmemiz gereken diğer bir ayrıntı ise İç, Dış SEO. İç SEO Nedir? Dış SEO Nedir?

İç SEO: İçeriklerinizin kalitesini arttırmak ve arama sonuçlarını iyileştirmek için linkleme, anahtar kelime kullanımı gibi SEO stratejilerini kapsar.

Dış SEO: Dış SEO, web sitenizin dış bağlantılardan aldığı linkler (Backlinkler) ve referansların tamamını kapsar. Farklı sitelerden gelen linklere “Backlink” adı verilir. Alınan Backlinklerin özgün ve kaliteli içeriklerden, doğru kelimelerden gelmesi ve ilgili sayfaya yönlendirilmiş olması son derece önemlidir. Backlink ile sitenizin kalitesini ve güvenilirliğini arttırabilirsiniz. Tabii ki her şeyin fazlası zarar olduğu gibi Backlink’in de çok fazla atılması zarara yol açabilir.

Kullanabileceğiniz yararlı SEO Araçları:

  • Google Search Console
  • Ahrefs
  • SEMRush
  • WooRank
  • Moz Pro

Yükleme Süresi Analizi

Web sitenizde yüklenme süresi hem SEO’yu hem de dönüşüm oranlarını büyük ölçüde etkiler.  Yapılan bir araştırmaya göre, insanların bir e-Ticaret sitesinden 0 ila 4 saniye arasında yüklendiğinde satın alma oranında bir yükselme olduğunu söylüyor. Web sitenin yüklenmesi 4 saniyeyi aşarsa, dönüşüm şansı her saniye azalıyor.

Web sitenizin yüklenme hızı için önemli bir detay ise hosting sağlayıcınızdır. CPU gücü, veri tabanı hızı, mevcut bant genişliği gibi etkenler sitenizin hızını büyük ölçüde etkiler. Web sitenizin trafiğine göre trafiği karşılayacak bir hosting almanız yararınıza olacaktır. Ek olarak kullanılmayan JavaScript’leri sitenizden silmeniz sitenizin hızını arttıracaktır.

Sitenizin hızını test edebileceğiniz araçlar:

  • PageSpeed Insights (Bu site google’nin resmi sitesidir.)
  • Pingdom
  • GTMetrix

Yukarıdaki araçlar size web sitenizin ne kadar hızlı olduğunu göstermekle kalmaz ek olarak web sitenizin hızını iyileştirme yapabileceğiniz raporlar da sunar. Özellikle sitenizin hızlı olması site kullanıcıları için çok yararlı olacaktır.

Web Site Analizi Nedir Ve Nasil Yapilir Web Site Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?
Web Site Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?

Kullanıcı Deneyimi Analizi

Son olarak, web sitesi performansınızı ölçmenin bir diğer yolu da kullanıcı deneyimidir. Kullanıcılarınızın web sitenizi ziyaret ettikten sonra iyi bir deneyim elde etmeleri için davranışlarına bakmanız gerekir.

Kullanıcılarınızın davranışlarına bakmak için sitenize oturum kayıtları ekleyebilirsiniz. Oturum kayıtları sitenize girdiklerinde yaptıkları tüm eylemleri gösterecektir. Bu da kullanıcıların deneyimini arttırmanız için yararlı olabilir.

Web sitenize nasıl göz attıklarını, en çok hangi sayfalarda gezindiklerini görün. Ardından daha rahat ve daha keyifli bir deneyim için kendinize bir yol çizin.

Kullanıcı deneyimini analiz etmeniz için aşağıdaki araçları kullanabilirsiniz:

  • Google Analytics
  • Clicktale
  • Inspectlet
  • Woopre

Kısaca web sitenizi üst sıralara çıkarmak, analiz raporlarında iyi sonuç almak için Arama Motoru Optimizasyonu (SEO), Web Site Yüklenme Hızı ve Kullanıcı Deneyimini arttırmanız gerekiyor. Yukarıdaki araçların bazıları ücretsiz bazıları ücretli olsa da hepsi doğru kullanıldığında sitenize büyük ölçüde etki edebilir ve sitenizi üst sıralara taşımaya yardımcı olabilir.

Kısaca DA/PA nedir?

  • DA/Domain Authority (Domain Otoritesi): Kısaca sitenizin sıralama potansiyelini tahmin etmeye yarar. 0 ila 100 arasında değişir. Domain yaşına bağladır. Yüksek olması siteniz için yararlıdır.
  • PA/Page Authority (Sayfa Otoritesi): Kısaca arama motoru sonuç sayfalarında ne kadar iyi sıralanacağını ön gören bir puandır. 0 ila 100 arasında değişir. Yüksek puanlar yüksek sıralamalara karşılık gelir.

Related Posts